Yleisimmin kysytyt asiat

Torstai 13.6.2019 klo 13:59

Mikä on yritysyhditys?

YTN:n yritysyhdistysopas on uudistettu. Oppaassa on kerrottu lyhyesti yritysyhdistysten tarkoituksesta ja toiminnasta.

https://ytn.fi/wp-content/uploads/2019/05/ytn_yritysyhdistysopas_web.pdf

Lomarahan laskentakaava muistiksi:

kk-palkka + autoedun verotusarvo + matkapuhelinetu (+mahd. lisät tai vastaavat)

– autovähennys jaettuna 25 ja vielä kahdella

 
 
Omaluottamusmies

Huomioiksi tutustumisen arvoinen tietopalvelu "Oma luottamusmies".

Linkki http://www.omaluottamusmies.fi/

Eli
Kuka hän on ja mitä hän tekee?
Oma luottamusmies tuo luottamusmiehen palvelut kaikille, toimialasta ja työpaikasta riippumatta.

Oma luottamusmies ei ole pitkillä teksteillä täytetty tietopankki, vaan tietoa esitetään mm. kuvien, aikajanojen ja työkalujen avulla. Yhdellä silmäyksellä näkee, mistä on kyse ja miten kannattaa toimia.

Oma luottamusmies kertoo mm. näistä asioista:
- työsuhteeseen liittyvät asiat aina työsopimuksen tekemisestä työsuhteen päättymiseen
- työhyvinvointi
- sairauslomat
- työpaikkakiusaaminen
- palkka
- perhevapaat
- yt-neuvottelut

Kunkin aiheen sisältä löytyy myös jaottelu, miten henkilöstön edustaja ja liitto voivat kyseisessä asiassa olla apuna, ja mitkä taas ovat työntekijän ja työnantajan vastuut.

Erilaisilla testeillä voi selvittää mm. osaako tehdä hyvän työsopimuksen tai tunnistaako mitä on työpaikkakiusaaminen. Lisäksi palkkalaskurin avulla voi tarkastaa, saako sen mitä ansaitsee!

Muutos työsuhteessa

Ole yhteydessä, jos sinulla on muutoksia työsuhteessa tai haluat muutosta jäsentietoihisi:

- sopimusalan muuttuessa ja vaihtaessa yhdistystä,

- vaihdat työpaikkaa työnantajaa vaihtaessa,

- olet hyväksyttävästä syystä pois työelämästä esim. opiskelu-, äitiys- tai hoitovapaalla,

- siirryt eläkkeelle, eroat tai

- jäsentietojasi tarvitsee muuttaa tai päivittää esim. sukunimen vaihtuessa.

 Yhteyshenkilöiden tiedot löydät täältä http://www.finto.org/6

Hyviä materiaaleja työsuhteenmuutoksiin löydät seuraavien linkkin takaa:

      + Uudesta työaikalakimuutoksesta

      + Kuinka parannan palkkaani?

      + Työsopimusmalli

      + Työsuhdeopas

      + Työsuhteeseen liittyvät kilpailurajoitukset ja salassapito

      + Johtajasopimus

      + Model employment contract

      + Employment Relationship Guide

      + Ylemmät Toimihenkilöt Yt-neuvotteluissa

      + Yhteistoimintalakiopas

 
YT-neuvottelut

Eläkesäätiön A-osasto

Työntekijän eläkelaki muuttui vuoden 2017 alusta ja suurin muutos liittyi vanhuuseläkeikään. Vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneillä lakisääteiset vanhuuseläkeiät nousivat. Monilla eläkeikä nousi 65-vuoteen ja nuoremmilla (1965 ja jälkeen syntyneillä) se on jopa kauempana. Eläkesäätiön A-osaston jäsenillä kuitenkin edelleen halutessaan mahdollisuus jäädä vanhuuseläkkeelle jo  63-vuotiaana, koska Finnairin eläkesäätiön A-osaston jäsenillä on aiemman työntekijän eläkelain voimassaoloaikana, ollut mahdollisuus jäädä vanhuuseläkkeelle jo 63-vuotiaana. Tämä mahdollisuus on kuitenkin vain, mikäli työsuhteesi kestää yhtiön palveluksessa vähintään 63 vuoden ikään saakka ja olet silloin edelleen vakuutettuna Finnairin Eläkesäätiössä. Kuulut todennäköisesti Finnairin Eläkesäätiön A-osastoon, mikäli olet tullut Finnair-konserniin ennen 31.1.1992 ja työskennellyt yhtiössä yhtäjaksoisesti.

Voit varmistaa kuulumisesi Finnairin Eläkesäätiön toimintapiiriin, ottamalla yhteyttä eläkesäätiöön: Sähköpostilla elakesaatio@finnair.fi tai P. 09 818 4580

Kaikkia eläkkeitä tulee aina hakea. Näin myös eläkesäätiön lisäeläkettä, johon on oma eläkehakemus. Huomaathan, että mikäli päädyt hakemaan eläkesäätiön A-osaston vanhuuseläkettä siten, että lähdet eläkkeelle jo alle oman vahvistetun työeläkeikäsi esim. jo 63-vuotiaana, on eläkkeesi taso luonnollisesti pienempi, kuin jos työskentelisit omaan varsinaiseen eläkeikääsi, esim. 65-vuotiaaksi. Tähän vaikuttaa luonnollisesti jo se, että kahden vuoden karttuma jää sinulta tienaamatta, mutta myös se, että eläkesäätön eläke lasketaan hieman eri tavalla kuin lakisääteinen työeläke. Halutessasi käyttää varhennusmahdollisuutta ja jäädä vanhuuseläkkeelle esim. 63-vuotiaanan, tehdään maksettavaan eläkkeeseen myös pysyvä varhennusvähennys, joka on 0,4 % / kk. Esim. jos työeläkelain mukainen vanhuuseläkeikäsi on 65 vuotta, niin 63 vuoden iässä kertynyttä maksettavaa työeläkettäsi pienennetään 9,6 % (24 kk * 0,4 %). Tämä vähennys tulee ns. elinaikakertoimesta aiheutuvan vähennyksen lisäksi.

Kun 63-vuoden rajapyykki lähestyy, kannattaa olla yhteydessä Innova Palveluihin, joka on osa henkivakuutusyhtiö Mandatum Lifea ja joka huolehtii eläkesäätiön lisäeläkkeiden maksamisesta. Voit tällöin pyytää arviolaskelman A-osaston eläkkeestä, ellei sinulle ole toimitettu erillistä lisäeläkeotetta, josta eläkesäätiön A-osaston mukaisen lisäeläkkeesi arvioitu määrä selviää.

Innova Palveluiden yhteystiedot ovat seuraavat:

P. 0200 31100 (pvm/mpm) tai 0200 31120 (ruotsinkieliset asiakkaat) maanantaista torstaihin klo 8–18 ja perjantaisin klo 8–17. 

Sähköpostiyhteydentotot lisaelakepalvelu@mandatumlife.fi

Työajan ylitykset

Muista, että työnantaja pyytää ylitöihin. Jos siis työkuormasi tai jokin odottamaton tapaus edellyttää sinulta ylitöihin jäämistä, varmista ETUKÄTEEN esimieheltäsi (tai jos et saa häntä kiinni, joltain muulta työnantajan edustajalta) että asia koetaan ylitöiden arvoiseksi. On eduksi, jos saat kommentin kirjallisena (vaikka sähköpostilla).

Matkat

Ensinnäkin, myös matkoilla pätee edellä mainittu sääntö työajan ylityksistä.

Toinen matkoilla yleisesti esiin nouseva seikka on hotellit. Mikäli kaupungista löytyy vapaita, edullisia hotellihuoneita, mutta työn kannalta on järkevämpää käyttää kalliimpaa hotellia, varmista ETUKÄTEEN, että kalliimman hotellin varaaminen on ok.

Kolmas tyypillinen matkoilla esiin noussut kiistanaihe ovat taksimatkat. Mikäli määränpäässäsi hotellin ja työkohteesi väliset matkat ovat jostain syystä järkevämpää tehdä taksilla, kuin julkisilla liikennemuodoilla, varmista ETUKÄTEEN, että tämä on myös työnantajan näkemys.

 

Tänne sivustolle tulee myös jatkossa yleisimmin jäseniltä tulleita kysymyksiä ja niihin opastusneuvotaan. Joten ole tarvittaessa yhteydessä hallitusjäseniin ja esitä kysymyksiä joita voidaan jakaa kaikkille ylemmille toimihenkilöille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yleisin kysyttyjä asioita

Kommentoi kirjoitusta.