Mikä YTN, mikä PATA?

27.05.2020

 

Mikäs tämä uutiskirje onkaan - mikä YTN, mikä PATA?

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. YTN vastaa Akavan kentässä ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa, palvelualoilla ja järjestöissä. YTN edustaa 170000 yksityisen sektorin palkansaajaa. Jäsenliittojen palveluksessa YTN-tehtäviä hoitavia on noin 150 henkilöä eli toimijaa. Luottamusmiehiä, -valtuutettuja, yhteyshenkilöitä, henkilöstön edustajia ja työsuojeluvaltuutettuja on lähes 1800. Yritysyhdistyksiä on 120. YTN:n valmisteluryhmät ovat YTN-liittojen toimijoista koostuvia eri alojen asiantuntijaryhmiä.

Taustaryhmä on oman alansa kysymysten asiantuntijaryhmä

Taustaryhmä koostuu luottamusmiehistä, yhteyshenkilöistä ja muista alan aktiiveista YTN-liitoissa.

Taustayhmä valmistelee oman alansa sopimustavoitteet ja arvioi, ovatko saavutetut neuvottelutulokset hyväksyttävissä. Ryhmä myös vastaa neuvottelutoiminnan tukivalmiudesta sekä seuraa alan työehtojen kehittymistä.

Mitä PATAssa tehdään ja keitä siellä on?

Palvelutoimialan työehdoista sovitaan talokohtaisilla työehtosopimuksilla. Palkankorotukset noudattavat pääsääntöisesti yleistä linjaa.

Palvelutoimialat (PATA) edustaa noin 4400 ylempää toimihenkilöä, jotka työskentelevät asiantuntija- ja keskijohdon tehtävissä. Alan suurimmat yritykset ovat Finnair, Yleisradio, Posti ja VR-konserni. Suurin osa palvelualan yrityksistä on järjestäytynyt Palvelualojen Työnantajat PALTAan.

Palvelualoihin kuuluu myös kaksi itsenäistä alaa, viestinvälitys-, logistiikka- ja informaatiologistiikka-ala sekä yrityskehitysorganisaatiot, joiden työehtosopimukset on solmittu YTN:n ja PALTAn välillä. Viestinvälitys-, logistiikka- ja informaatiologistiikka-alalla on kaksi työehtosopimusta, joiden piirissä suurimpana ryhmänä Postin ylemmät toimihenkilöt.

Kuka ne hommat tekee?

Alan toimijat koostuvat liittojen työntekijöistä. Liitot antavan osan työntekijöidensä työajasta YTN:n toimintaan. YTN:n toimistolla työskentelee lisäksi neljä henkilöä.

Taustaryhmän jäsenet ovat puolestaan alan työpaikkojen henkilöstönedustajia ja alan aktiiveita YTN-liitoissa. Taustaryhmän uusi toimintakausi on juuri startannut (1.4.2020-31.12.2021).

Katso toimijat ja taustaryhmän jäsenet täältä

 

 

 

 

 

YTN:n puheenjohtajan tervehdys: Palveluala avautumassa uuteen normaaliin

Työelämäämme ja koko yhteiskuntaamme tullut poikkeustilanne jatkuu ja kaikkien mielissä on kysymys, että kauanko ja millaisena tämä tilanne vielä kestää. Varmaa ei tunnu olevan mikään muu, kuin että epävarmuus jatkuu toistaiseksi ja toimintaa yrityksissä ja työpaikoilla pitää arvioida lähes päiväkohtaiseen seurantaan perustuen.

Koronatilanne on mennyt onneksi parempaan suuntaan ja maan hallitus kevensi rajoituksia. Tämä askel on erityisen merkittävä palvelusektorille, jossa koronan kolhut tuntuivat ensimmäisenä ja voimakkaimmin. Nyt esimerkiksi ravintolat, kirjastot ja museot avaavat ovensa, osin tietyin rajoituksin. Tämä on omiaan avittamaan muuta toimeliaisuuden kasvua, kuten liikennevälineiden ja majoituspalveluiden käyttöä. Kesän ja syksyn näkymät ratkaisee se, tarkoittaako tämä avautuminen tautitapausten kasvua ja miten ihmiset ylipäätään käyttäytyvät, uskalletaanko lähteä liikkeelle ja palveluita käyttämään.

Maan hallitus on toistaiseksi päättänyt, että etätyösuositus on voimassa kesän loppuun, mikä linjaa useimpien ylempien toimihenkilöiden kannalta sen, että paluu normaaliin työskentelytapaan onnistuu näillä näkymin aikaisintaan elo-syyskuussa. Tosin palvelusektorilla on useita tehtäviä, joissa koko- tai osa-aikainenkaan etätyöskentely ei ole mahdollista. Mutta se on varmaa että silloinkin, kun on mentävä työpaikalle, ovat käytännöt muuttuneet siitä miten toimittiin vielä helmikuussa.

Useissa yrityksissä luottamushenkilöt ovat joutuneet etsimään työnantajan kanssa ratkaisuja yritysten toiminnan jatkuvuuden pelastamiseksi. Käytyjen yt-neuvottelujen tuloksena usealla YTN:n sopimus- tai toimialalla on ylempiä toimihenkilöitä lomautusuhan alla tai jo lomautettuna. Irtisanomisiin on toistaiseksi turvauduttu onneksi vähänlaisesti, mikä onkin tulevaisuuden kannalta viisasta. Lomautuksessahan työsuhde pysyy voimassa ja heti kun kysyntä kasvaa, voidaan lomautukselta palata nopeasti takaisin työhön.

Luottamushenkilömme työpaikoilla pitävät puoliamme erilaisissa neuvotteluissa. Olkaa rohkeasti yhteydessä heihin tai omaan liittoosi, kun kysyttävää tulee. Onneksi emme ole yksin, vaan tuemme ja autamme toisiamme.

Teemu Hankamäki
YTN:n puheenjohtaja

Lue lisää YTN:n sivuilta

 

 

13.05.2022Tutustumisen arvoinen tutkimus / Research worth exploring
13.05.2022Tervetuloa FINTO:n kevätkokoukseen 24.5.! / Welcome to FINTO annual meeting on 24 May!
22.04.2022TEAMSlive (ti 26.4 12:00->): FINTO:n & YTN:n ajankohtaiset ja apua Ukrainan lapsille
08.06.2021Suomen tulee seurata EU:n jäsenmaiden yhteistä linjaa matkustusohjeistuksissa
19.03.2021YTN Kasvaja-palkinnon voittaja (YTN Summit)
02.12.2020FINTO ry:n sääntömääräinen syyskokous / FINTO association statutory autumn meeting
18.09.2020Infotilaisuuden kaikille ylemmille toimihenkilöille YTN -liittojen palveluista
04.09.2020Kuormitusvaaka / " WorkLoad balance "
27.05.2020Mikä YTN, mikä PATA?
15.05.2020FINTO Yammerissa mielipidekysely / Opinion poll in FINTO Yammer

Siirry arkistoon »